Minä en ymmärrä suomalaista ajattelua. Eräässäkin gallupissa jonkin aikaa sitten osallistujat tarjosivat kulujen karsimiseksi ja työurien pidentämiseksi opiskeluaikojen lyhentämistä. Siis opiskeluaikojen lyhentämistä työurien pidentämiseksi. Maassa, jossa on tuntuva ja vaikeasti hoidettava nuorisotyöttömyys. Jos opiskeluaikoja lyhennetään, entistä useammat pääsevät entistä aikaisemmin nauttimaan työttömyydestään.

Tälle vetää vertoja vain se hiihtoladulla syntynyt oivallus nostaa eläkeikää. Eläkeiän nostaminen palvelisi sekin työurien pidentämistä. Ajatuksen keksinyt henkilö ei luultavasti ottanut huomioon, että ne "onnelliset" jotka vielä ovat työelämässä, saattaisivat haluta sieltä pois ennemmin kuin myöhemmin, haluaisivat kenties tehdä tilaa vaikkapa nyt työttömänä oleville nuoremmilleen.

Lehdissä on kaiken aikaa puhuttu talven poikkeuksellisuudesta, vaikka talvi on kerrankin aivan normaali, sellainen, minkä muistan lapsuudestani. Epäilen, että kaikki toimittajat ovat vuosikymmeniä minua nuorempia tai sitten niin kaupunkilaisuuden läpitunkemia tai lyhytmuistisia, etteivät tunnista enää tavallista talvea. Se, että lumen kanssa ei osata toimia, johtunee samoista syistä.

Lunta on helppo syyttää, kun liikenne ei suju. Mutta mikä ajatuksen kukkanen (tai kakkanen) se on, että kun paikallis- ja kaukojunaliikenne jumittaa, niin karsitaan vuoroja entisestään. Sillä tavallako joukkoliikenne saadaan toimimaan?

Sitten puhutaan pääkaupunkiseudun kuntien yhdistämisestä. Aikani potkin minäkin tutkainta vastaan ennen kuin rupesin helsinkiläiseksi, enkä nyt todellakaan halua alkaa helsinkiläis-vantaalais-espoolaiseksi. Mikä into on rakentaa entistä suurempia kokonaisuuksia, kun pienemmissäkin olisi kehittämisen varaa. Eikä Pasilaan tarvitse pykätä pilvenpiirtäjää - miten hölmöltä se siellä näyttäisi yksinään.

En ymmärrä sitäkään, että suosittu näyttelijä leimataan "epäilyttävän kultin" levittäjäksi. Jos nuorella ihmisellä on valtavirta-ajattelusta poikkeavia periaatteita ja ajatuksia, niin hän on epäilyttävä (Riku Nieminen, Zeitgeist), niinkö? Kasvotonta rahavaltaa vastaan saa ja pitääkin nousta, eikä siinä ole mielestäni mitään epäilyttävää. Kyllä ne epämääräisyydet ja epäilyt ovat juurikin siellä toisessa päässä.

Suomalaisella kansanluonteella taitaa olla mukavampaa lukea lehdestä julkkisten parisuhdeongelmista kuin tarttua todellisiin asioihin. Urheilijatkin täällä puhuvat itsestään passiivissa, kun eivät osaa sanoa "minä". Tulokset ovat sen mukaiset. Ainoita maailmanluokan menestyjiä ovat jääkiekkoilijat ja formulakuskit, mutta he toimivatkin englantia puhuvissa maissa, missä omakehua ei hävetä.

Ei tänne mitään Guggenheimia kannata perustaa.