Minusta tuli virallisesti köyhä, kun jätin ensimmäisen toimeentulotukihakemukseni. Epävirallisesti olin köyhä jo silloin, kun "nautin" ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa  - sillä tosin tulin toimeen ja sain laskut maksettua ajallaan, mutta alle köyhyysrajan jäin silti. Nyt saan toimeentulotukea, eikä sillä todellakaan tule toimeen, ei ainakaan sillä summalla, joka minulle (ja alaikäiselle lapselleni) myönnettiin maaliskuuksi: noin 52 euroa. Se on nippa nappa kahden päivän ruokaraha meidän perheessä. Maaliskuuta on jäljellä vielä kaksi täyttä kalenteriviikkoa.

En toki odottanutkaan, että sossusta mitään isoja summia tulisi, mutta tuota voisi jo pitää pilkantekona. Summa perustuu sosiaaliasemalla laadittuun laskelmaan, jossa hyväksyttävien tulojeni ja menojeni erotus oli tuo 52 euroa. Tuloiksi siellä lasketaan kaikki mahdollinen raha mikä tililleni ilmestyy, mutta menoja valikoidaan. Tulopuolelle jää esimerkiksi lapsilisä, jolla syömme ehkä puolitoista viikkoa. Asumistuki uppoaa kokonaan vuokranmaksuun ja työmarkkinatuki elämiseen. Vanhemmalta lapselta loppui lapsilisä jo viime vuonna, opintotuki lakkasi kun hän vaihtoi koulua (aikuislukiossa opiskeleminen ei kuulemma ole täysipäiväistä opiskelua, vaikka se sitä tosiasiassa olisikin  - luullaanko Kelassa, että kaikki kyseisessä koulussa opiskelevat ovat kirjaimellisesti aikuisia ja tekevät ansiotyötä opintojensa ohella?), alle minimin elatusmaksukin on kiikun kaakun, koska lapsesta tuli "aikuinen" (on isän varassa, haluaako hän jatkaa maksamista nuoren omalle tilille). Kaikki rahallinen tuki näyttää loppuvan juuri siinä vaiheessa, kun nuori sitä eniten tarvitsisi. Siispä minä elätän tällä hetkellä hänetkin tuolla naurettavalla viidenkymmenenkahden euron summalla.

Toimeentulotukea joudun hakemaan kuukausittain uudestaan, toimittamaan sossuun tiliotteeni ja kuitin siitä, että vuokra on maksettu kokonaan. Siis MITÄ? Kuvitellaanko siellä, että minulla olisi varaa jättää vuokra maksamatta osittain tai kokonaan! Kiitos vaan vinkistä, mutta mieluummin kyhjötän kotona rahattomana kuin suistan perheeni kadulle maksamattomien vuokrien takia. Sen sijaan tekisi mieli kysyä etuuksien käsittelijöiltä, miksi he pohjaavat tukisumman myöntämisen kylmästi pelkän laskelman lopputulokseen  - eivätkö he katso henkilön tiliotteesta mitään muuta kuin tulotietoja? Vaikka tili menisi kuukauden aikana nollille, niin laskelmaan luotetaan kuin jumalansanaan? Niinkö?

Olen ollut nyt kohta kaksi ja puoli vuotta työttömänä työnhakijana TE-toimiston asiakkaana, enkä ole saanut sieltä mitään muuta kuin käskyn käydä puolivuosittain uusimassa työnhakuni. Tästä tilanteesta katsottuna puheet työurien pidentämisestä ja eläkeiän nostamisesta tuntuvat nekin ihmisten pilkkaamiselta. Ja silti suomalaiset äänestävät kokoomusta! Varmaan ne suomalaiset, joilla on kaikki hyvin. Vaikka en uskokaan perussuomalaisten suureen vaalivoittoon (karhua ei voi nylkeä ennen kuin se on kaadettu), houkuttelee silti äänestää heidän ehdokastaan, ihan vain protestimielessä.

Rahassa mitattuna saatan olla enemmänkin kuin köyhä, mutta en sentään vielä ole valmis luovuttamaan.

Jälkikirjoitus: lotossa on taas tarjolla jättipotti - ihan kiva, mutta minulla ei taida olla varaa edes lotota; sen neljä euroa, minkä viisi riviä ilman lisukkeita maksaa, voisin panna viikoittain syrjään ja katsoa mitä mukavaa rahoilla voi kesällä tehdä. Ostaa uimareissulla jäätelöä, jos ei muuta.