Tuntuipa juhlalliselta, kun talouteen kannettiin kaksi ilmoitusta äänioikeudesta seuraavissa eduskuntavaaleissa. Uskomatonta, että esikoinen on jo äänestysiässä. Ihan uteliaisuudesta kävin käyttämässä Ylen vaalikonetta, sen verran hauskoja tuloksia se oli antanut mm. sisarelleni.

Kysymykset ovat selkeitä, mutta vastausvaihtoehdoista on vaikea valita. Kun kysytään, pitäisikö maahanmuuttajalapset sijoittaa tasaisesti eri kouluihin, olen kahta mieltä: KYLLÄ, mutta jos se tarkoittaa esimerkiksi pitkiä koulumatkoja pienille lapsille, niin EI. Minulle tämä ei ole mikään maahanmuuttokannanoton paikka. Joihinkin kysymyksiin on pakko vastata 'en osaa sanoa', koska en todellakaan osaa sanoa. Muutamiin taas tiedän kristallinkirkkaasti olevani täysin samaa mieltä. Perustelut omille valinnoille täytyy kuitenkin antaa vain omassa mielessään.

Tulokset ovat hupaisat. Suunta on oikea, mutta hämmennystä herättävät puolueiden lyhenteet. Mikä ihme on Pir.? Vaalikone suosittelee minulle kahta Pir-puolueen ehdokasta omasta vaalipiiristäni, neljää Skp:n, yhtä Ktp:n ja yhtä Stp:n ehdokasta, samoin yhtä Vasemmistoliiton ehdokasta. Kun klikkaan ehdokkaan nimeä, saan tietää että Pir on yhtä kuin Piraattipuolue. Mitä pelleilyä tuo nyt on! Klikkailen auki kaikkien muidenkin tarjokkaiden linkit. Kaikki ovat vanhoja, keski-ikä noussee luultavasti yli kuudenkymmenen, ja oikein kuulen miten menneisyyden haamut ja luurangot kolisevat kaapeissa. Välillä ehtii jo unohtaa, miten surullisen hajallaan Suomen ns. vasemmisto nykyään on. Näissä tuloksissa sen näkee erittäin selvästi.

Sopivan ehdokkaan löytäminen on vaikeampaa kuin koskaan ennen. Monet ajavat tärkeitä asioita, siltikään en tiedä ketä äänestäisin. Ja uskallanko suositella esikoiselleni ketään? Minusta olisi kunnia-asia saada hänet käyttämään äänioikeuttansa ensimmäistä kertaa, vaikka politiikka ja yhteiskuntaan osallistuminen eivät ehkä olekaan ylimpänä hänen listallaan. Mutta hän päättäköön itse, meillä ei noudateta vanhaa tapaa äänestää siten kuin käsketään.