Pistäydyinpä eilen paikallisen hypermarketin virallisissa avajaisissa. Jo ulkopuolella jouduin muuttamaan suunnitelmiani, sillä seinästä ei enää saanut rahaa - automaatit oli nostettu tyhjiin varmaan jo aamutuimaan, itse olin liikkeellä aamupäivällä. Onneksi minulla oli kortilla sen verran bonuksia, että sain ostettua sen mitä olin mennyt hakemaan: ruisleipää pakkaseen ja yhden paketin tarjouskahvia. Kassahenkilö oli todella hämmästynyt, kun kerroin pankkiautomaattien tilanteesta. Niistä olisi kuulemma pitänyt mennä automaattinen ilmoitus jonnekin, että olisivat osanneet tulla täyttämään. Luultavasti en ollut ainoa avajaisvieras, joka jätti ostoksensa tekemättä.

Kahvipöytää en päässyt lähellekään, kun en viitsinyt jäädä jonottamaan, oli kuuma ja muutenkin ahdisti. Minusta on kaikkien vähäosaisten puolesta melkein loukkaavaa, että tuollainen monen jalkapallokentän suuruinen pytinki on pitänyt rakentaa. Se on yksinkertaisesti liian suuri ja - onneksi! - täynnä tavaraa, jota ainakaan minä en henkilökohtaisesti tarvitse. Iso se oli jo aikaisemminkin, ja aina siellä käydessäni ihmettelin kaiken tavaran määrää. Tuon kokoisessa kaupassa täytyy olla huikean suuri hävikki, eihän mitään tuoretavaraakaan ikinä ehditä ostaa loppuun. Olisi kiva tietää, minne hävikkitavara joutuu, roskiksien kautta kaatopaikalleko? Myymälän pinta-ala jo aiheuttaa omat hankaluutensa. Jos sieltä hakee tavallisia päivittäistavaroita, maitoa, leipää ja joitakin ruoka-aineita, joutuu kävelemään jopa kilometrin verran (tästä Helsingin Sanomatkin kirjoitti), enemmänkin, ennen kuin oppii optimaalisen reitin hyllyväliltä toiselle.

Niin asiakasomistaja kuin olenkin sanon tälle pompöösille kulutuksen keitaalle ei kiitos. Paljon mieluummin ja kätevämmin käyn pienessä lähikaupassamme ja toivon, että mahdollisimman monet muutkin tekevät samoin. Silti pelkään, että on vain ajan kysymys, milloin pikkukauppa lakkaa olemasta ja asiakkaiden on siirryttävä asioimaan suuressa marketissa. Jos siitä keskittymästä jotakin positiivista pitää sanoa, niin onhan siellä yläkerrassa muutama vaateputiikki, eläinkauppa ja apteekki, alakertaan muutti posti uusiin tiloihin. Apteekkiin ja postiin on useammin asiaa kuin hypermarkettiin. Ja ehkä myös marketin tiloissa toimivalle pientuottajien ruokatorille, johon en avajaispäivänä ehtinyt tutustua - se herättää odotuksia, ellei ole liian kallis työttömän kukkarolle.