Eilen olisin aloittanut tämän jutun pohtimalla, että taitaa olla kunnon uutisista pula, kun pullonkerääjien ansioita alettiin yhtäkkiä vaatia verottajalle ilmoitettaviksi. Norjan tapahtumat ovat nyt niitä "kunnon" uutisia, jotka olisin mieluummin jättänyt kuulematta ja näkemättä. Vaikea käsittää, että noin suuri pahuus tulee näin lähelle. Raukkamainen ja tuomittava teko, jolle ei ole minkäänlaista puolustusta. Toivon, että tekijät saadaan kiinni pian.

En kuitenkaan malta olla kirjoittamatta pullonkeräysansioiden veronalaisuudestakaan, niin absurdilta koko asia tuntuu. Tiedän, että he jotka pulloja ja tölkkejä keräävät, ovat vähillä rahoilla toimeentulevia ihmisiä, jotka peukaloiden pyörittämisen sijasta haluavat tehdä edes jotain vaatimattomia lisätuloja saadakseen. Harvat heistä yltänevät tuhannen euron kuukausirajaan, jonka yli menevät ansiot pitää verottajalle ilmoittaa. Ja miten se pitäisi sitten tehdä? Pullonkeruustahan ei kerääjälle jää minkäänlaista tositetta, ja tietääkseni verottaja vaatii aina ja kaikesta kuitin. Muutetaanko pullonpalautusautomaatit sellaisiksi, että niistä saa kaksi kuittia - toisessa lukisi "säilytettävä verotusta varten" ja toisella saisi rahat kaupan kassalta? Vai pitääkö kuitista ottaa kopio ennen kuin luovuttaa sen kassalla pois? Mitä jos kaikki pullonsa ja tölkkinsä kauppaan palauttavat ihmiset säästäisivät kaikki kuittinsa (tavalla tai toisella) ja lähettäisivät ne kerran vuodessa verottajalle? Riittääkö siellä työvoimaa käsittelemään sellaista kuittimäärää? Entä miten verotettaisiin esimerkiksi Romanian romaneja, joiden olen nähnyt kantavan kaupungin keskustassa jätesäkeittäin tyhjiä pulloja ja tölkkejä - hehän eivät ole Suomen kansalaisia? Omaan käyttöön hankittujen pantillisten säiliöiden palauttamisesta saatavat tulot ovat verovapaata tuloa - entäs jos säästää pullot ja tölkit pitkän aikaa ja palauttaa kaikki kerralla; jos niistä saatava summa kasvaa yli tuhannen euron, pitääkö sekin ilmoittaa?

No, onneksi asiantuntija totesi, ettei tätä lain kirjainta voi kukaan valvoa kattavasti. Minä olen sitä mieltä, että pullonkerääjille pitäisi oikeastaan maksaa palkkaa tai bonusta siitä, että pitävät ympäristön puhtaana. Suomalaisissa on vielä paljon sellaisia, jotka eivät vaivaudu korjaamaan rahanarvoista tavaraa talteen tai edes roskikseen, jos eivät jaksa kantaa takaisin kauppaan. Varsinkin lasipulloista on vaaraa niin ihmisille kuin eläimille. Joku urpo ne kuitenkin rikkoo kadulle ja luontoon.

Silloin kun asuinalueellamme oli vielä enemmän metsää kuin asutusta, keräsin minäkin kaljapulloja (ja niitä löytyi paljon), koska teimme itse olutta. Nyt noukin pullot ja tölkit talteen aina tavatessani ja vaikka joskus joutuisin tekemään sitä päätoimisesti, en takuulla ilmoittaisi verottajalle. Kohtahan varmaan kirpputoritulotkin pitää ilmoittaa sentilleen, että verot voidaan määrätä, sen lisäksi että paikkavuokrat ovat korkeat ja kirpparinpitäjät vetävät vielä provisiot myyntituloista. Niinkö?  Eiköhän veroviranomaisten olisi hedelmällisempää keskittyä jahtaamaan suuren luokan veronkiertäjiä ja keinottelijoita ja jättää leipärahojaan kartuttavat kansalaiset rauhaan.