Verkkopankissa asioidessani huomasin, että työmarkkinatuki oli maksettu kahdessa samansuuruisessa erässä. Siitä päättelin, että maksatuksessa on otettu käyttöön tarveharkinta. Kelan kirjeposti kulkee kakkosena, joten saan asiasta mustaa valkoisella vasta ehkä loppuviikosta. Olen muuten ihmetellyt, miksi Kela lähettää minulle maksuilmoituksen mukana paperiversion työttömyysajan ilmoituksesta, vaikka asioin heidän kanssaan sähköisesti. Eikö tuollainen ole tuhlausta, varsinkin kun lomakkeen lisäksi lähetyksessä on aina mukana myös ikkunallinen palautuskirjekuori? Niitä on kertynyt kaappiin jo vino pino. Ymmärrän, että paperiversiota tarvitaan, koska kaikilla ei ole tietokonetta jonka avulla sähköisesti asioida, mutta miksi turhaa paperia lähetetään niillekin, jotka eivät sitä tarvitse? Kysyin kerran lapsen lähikoulussa, miksi vihkojen muovikansia ei keväällä kerätä pois ja käytetä syksyllä uudestaan, niitäkin kun alkoi kertyä kotiin yli oman tarpeen (askartelumateriaaliksi). Sain vastauksen, että kansia ei kierrätetä, ne pitää käyttää "loppuun", muuten seuraavana vuonna ei saada yhtä paljon (tai vähän?) määrärahoja kuin ennen. Samasta syystä oppilaille jaetaan joka vuosi uudet puuvärikynät, vaikka entiset olisivat vielä ihan kelvolliset. Lyijykyniä sen sijaan pihdataan, niitä annetaan vain yksi. Onkohan Kelan perustelu samaa luokkaa?

Postista tuli mieleeni urputtaa hiukan siitäkin. Luin juuri netistä uutisen, että kesän aikana jossakin päin Espoota posti on ehditty jakaa vasta iltakahdeksalta. Nyt joulukorttien kotiinkanto on uhanalaisena, koska postinjakajat  - ne jotka ovat vielä jäljellä -  uupuvat, eivätkä ehdi tehdä työtänsä työaikansa puitteissa. Joulukorteista viis, mutta muun postin jakelu pitää mielestäni hoitaa paljon paremmin kuin nyt tapahtuu. Myöhäisimmillään olen saanut oman postini puoli seitsemältä illalla, kun suositus on, että posti olisi jaettu iltapäivällä kello 16 mennessä. Sekin on mielestäni liian myöhään, jos odottaa tiettyä lähetystä - ei neljän jälkeen iltapäivällä enää ehdi asioidakaan missään! Entä minnekä katosivat ne tummat iloiset veikot, jotka keltaisine postipyörineen pitivät kesällä kokoontumisajoja etupihamme viereisellä kevyenliikenteenväylällä? Olivatko he vain työharjoittelussa? Voisi luulla, että kun YT-neuvotteluja käydään, niin maahanmuuttajat eivät ole talossa pidettävien työntekijöitten listan kärjessä. Kunhan edes kotimaiset työntekijät olisivat. Itse voisin mennä vaikka joulun alla niitä kortteja lajittelemaan. Kokemusta on.

Niin, se raha. Maksoin rästissä olleet laskut ja siihenhän tuo tuki taas hupeni melkein kokonaan. Kyllä jännitys säilyy, kun täytyy joka kuukausi katsoa miten rahat riittävät. Rimaa hipoen tässä mennään, mutta mennään kuitenkin.