Miten minusta yhtäkkiä tuntuu, että Suomi on ihan pähkähullu paikka. Ettei täällä osata oikeasti enää yhtään mitään. Viikkokausia saavat olla ihmiset ilman sähköä talvipakkasella, kun luonnonvoimat vähän näyttävät mahtiaan. Onhan täällä aina ollut myrskyjä ja tykkylunta! Miksi ei käytetä tervettä järkeä ja raivata sähkölinjojen ympäristöä tarpeeksi avaraksi jo asennusvaiheessa ja pidetä niitä avarina (puustolla kun on taipumus kasvaa vuosien saatossa). Miksi puhelin ei enää ole puhelin (laite jolla voi soittaa ja vastaanottaa puheluita), vaan mutkikas monitoimilaite, jossa on ominaisuuksia joita useimmatkaan asiakkaat eivät oikeasti tarvitse. Mitä monimutkaisempi laite, sitä haavoittuvaisempi. Vaikka se taitaakin olla markkinamiesten tarkoituskin - tehdään sellaisia vempaimia, ettei korjaaminen kannata vaan uuden ostaminen. Miksi ihmiset ovat niin avuttomia, etteivät osaa arvioida avuntarvettaan oikein, vaan soittavat hätäkeskukseen ja tukkivat linjat. Miksi ns. hätäkeskusuudistus on osoittautumassa pahaksi virheeksi. Miksei viranomaisten Virve-verkon toimintaa ole turvattu kunnolla? Miksi Helsingin kokoiseen peräkylään ajetaan väkisin taas uutta ja miljoonia euroja nielevää taidemuseota kuin käärmettä pyssyyn? Kuka sitä oikeasti tarvitsee? Remontoitaisiin ennemmin vaikka Töölön sairaala, joka näyttää rapistuvan ihan silmissä. Siitä olisi oikeasti hyötyä. Miksi kuntauudistusta runnotaan eteenpäin, vaikka vastustus on todellista? Kun on ensin aiheutettu pienten kuntien ahdinko ja alasajo, ollaan rakentamassa suurta ja kaunista sillä verukkeella, etteivät pienet enää pärjää. Poliisiylijohtaja sanoi eilen tv:ssä, etteivät poliisit enää pysty takaamaan kansalaisten tasa-arvoista turvaamista nykyisillä yhä pienenevillä resursseilla. Lisätään tämä tosiasia kuntauudistukseen ja mitä saadaan tulokseksi? Lapin lisäksi lisää isoja alueita, joiden sisällä poliisin paikalle tulo kestää liian kauan. Pankkikonttorit on lopetettu (jäljellä olevissa ei käsitellä ollenkaan käteistä rahaa) ja nyt viedään pankkiautomaatitkin, kun niitä ei muka käytetä tarpeeksi. Ne ihmiset, jotka niistä omia rahojaan nostavat, käyttävät automaatteja taatusti tarpeeseensa! Miksei pankeilta vaadita selvitystä tällaisesta menettelystä samoin kuin Itellalta, joka uhkaa lopetella monia toimipisteitään ja asiamiespostejaan?

Ystäväni (joka on vielä työelämässä) kertoi, että työnantaja on palkannut mainostoimiston luennoimaan työntekijöille asiakaspalvelusta ja mm. ns. palvelueleistä. Siis sellaisille ihmisille, joista monella on vuosikymmenien kokemus asiakaspalvelusta. Ystäväni mielestä tällainen on nöyryyttävää ja tarpeetonta, minusta se on yksinomaan naurettavaa. Mutta hänenkin työpaikalleen on käynyt samoin kuin on käymässä kuntauudistuksen kanssa: pienet yksiköt pois ja uutta ja uljasta ja suurta tilalle. Komeata pitää olla, vaikka työpaikan ilmapiiri olisi kuinka huono tahansa. Täytyy kehittyä, ja ne jotka eivät halua pysyä kehityksessä mukana, vaietaan kuoliaaksi tai siirretään marginaaliin. Ihmeellistä pöhö- ja pölhötautia on liikkeellä! Käväisin entisellä työpaikallani jokin aika sitten ja minulle jäi vahva tunne siitä, että kaikki oli sielläkin muuttunut. Entinen neljänkymmenen hengen työyhteisö oli muisto vain, työtiloja oli autioina, työntekijöitä siellä täällä, tunnelma jotenkin hyvin apea.  Paikka on yksi niistä pienistä yksiköistä, entinen vireä ympäristö, joka on (ainakin minun tuntemusteni mukaan) vaipumassa uneliaaksi periferian palvelupisteeksi. Jotenkin olen hyvin tyytyväinen, että jäin pois tuostakin 'kehityksestä'.

Tuskin jaksan odottaa ensi vuotta ja sitä, ettei minun tarvitse enää maksaa satoja euroja siitä sonnasta (katsoin sitä tai en), mitä tv nykyään syytää. Yle-vero on minun kohdallani ainoa oikea vaihtoehto. Pitkään aikaan en ole saanut rahoilleni kunnon vastinetta, kaikenlaiset tositv-ohjelmat, kilpailut, kokkiohjelmat ja uusinnan uusinnat eivät ole maksetun lupamaksun arvoisia. Nyt televisiokin menee mukaan katsojien kosiskeluun, kun ei enää muuta keksi, pätevät ja mukavat kuuluttajat poistetaan näkyvistä. No, voi olla, että meillä vastaanotinta käytetään kohta vain pelaamiseen ja vanhojen vhs-kasettien katselemiseen. Kulutan muutenkin 70-luvulla ostettua radionauhuriani enemmän kuin televisiota.

Niin, ja sitten vielä: olen lopettanut mäkihypyn seuraamisen, koska kilpailut menevät aina p-seelleen sääolosuhteiden takia. Mitenkähän ennenvanhaan yleensä kukaan pystyi mistään mäestä hyppäämäänkään, kun oli sumua tai lumisadetta tai vettä tai niiden sekoitusta? Nykyhyppääjät (paitsi suomalaiset) ovat olevinaan niin suuria tähtiä, että valmentajat varmaan pyyhkivät heidän pyllynsäkin heidän puolestaan. Vaikka rahahan heitä kaikkia liikuttaa, en usko pätkääkään, että joku niistä poikasista hyppää puhtaasti liikunnan ilosta (paitsi ehkä suomalaiset, niin kauan kuin hyppäävät - rahastahan tuo heilläkin kiikastaa).

Kaikesta tästä huolimatta kehotan kaikkia äänioikeutettuja käymään äänestämässä presidentinvaaleissa. Orwellin vuosi ei ollut 1984, se on vasta tulossa - ja niitä tulee monta peräjälkeen!